Ahogy olvasod ennek a blog cikknek a címét, elsőre azt gondolhatod, hogy ez az Ákos nem normális.

Igen én valóban NEM vagyok normális!

Ezt a nézőpontot Piroska Gyula barátom, a Seminar Consulting cégcsoport
tulajdonosától kaptam még annak idején, amikor elmentem egy tréningjére, és
„nem normálisként” szívtam magamba a tudást, amivel a cégemet tudtam
irányítani!

A szótár szerint a „Normális” azt jelenti: szürke, unalmas, hétköznapi, átlagos, olyan, aki úgy látja a világot, mint mindenki más!
Tehát én valóban Nem vagyok normális, hiszen egy más szűrőn át látom a dolgokat, mint ahogyan sokan mások látják. Sokszor kerültem már slamasztikába az életem során, és a Nem normális nézőpontjaim segítettek kimászni belőle!

Egy kialakult állapot, mint például ez a koronavírus őrület, egyeseknek tönkre is teheti az életét, és másoknak meg lehetőséget nyújt.

A vírus előtti időszakban egyre jobban az a tendencia kezdett mutatkozni a munkaerő piacon, hogy munkaerőhiány van. Ez annyit jelent, hogy mondjuk van 10 db meghirdetett állás, és jó, ha kb 6 jelentkező van rájuk.

A cégek és cégvezetők kemény versenybe is kezdtek, hogy a jelentkezőket
megfogják a:

  • magas fizetésekkel
  • plusz juttatásokkal
  • kompromisszumokkal a cég kárára

Ez egy olyan nem ideális állapotot hozott létre a munkaerő piacon, ami azt eredményezte, hogy a munkavállalók egy része túlságosan fölényben érezte magát és olyan feltételeket kezdett el szabni, amit ideális esetben nem tehetett volna meg!

Szeretnék megosztani veled egy tanulságos történetet!

A minap a feleségem bement az egyik még nyitva maradt háztartási eszközöket forgalmazó üzletbe. Érezhető volt, hogy a forgalom nem úgy dübörög, mint hetekkel azelőtt, de azért még voltak vevőik. 10 eladóval dolgoztak, akik közel sem pörögtek kapacitásuk felső határán…

Amikor Rami odaért a pénztárgépek előtt álló eladó hölgyhöz, annak az arcára kb az volt kiírva, hogy mi a büdös fr@ncnak van ott a feleségem. A párom, látván, hogy meglehetősen nem kívánatos ott, úgy döntött, hogy próbálja oldani a helyzetet.
Megkérdezte kedvesen és aranyosan: ”Hogy vagy? Hogy bírjátok?”

Már maga a szituáció is morbid, mint ha az ilyen helyzetek kezelése a vevő feladata lenne. Mint ha ő lenne az üzletért, és örülhet, hogy vásárolhat. De ennek ellenére a párom végig hallgatta az eladót, aki kifakadt, és habzó szájjal elkezdte mondani, hogy nagyon unja már, hogy be kell járni dolgozni, és
neki ott kell lennie…

Igen, a feleségem is ledöbbent elsőre.

Majd továbbra is szeretett volna lazítani a dolgon, és ezért elmondta az eladónak, hogy igen, ezt megérti, de próbáljon megnyugodni.
Meglepő módon ez inkább olaj lett a tűzre, és a párom meg is kapta azonnal, neki milyen könnyű, hogy nem kell dolgoznia, és szabad a hétvégéje!

Erre a feleségem határozottan azt válaszolta:

„Figyelj ide, a mai világban van egy csomó ember, aki elveszítette a munkáját, szeretne dolgozni, de nincs hol, és nem tudja, hogy miből fog megélni. A te problémád pedig az, hogy dolgoznod kell, és meg tudsz élni!” Gondold ezt gyorsan végig!”

Ez megállításra bírta az eladó támadását. Talán arra is van esély, hogy átgondolja a szerencsés helyzetét, és értékelni fogja.

Mi ebből a tanulság, és miért is jó, hogy beütött a koronavírus?

A tanulság az, hogy a munkaerő piacon jelenleg is van egy csomó olyan ember, aki nem alkalmas, és nem oda való. Mindössze azért dolgozhatott még eddig, mert nem volt más helyette. A cégek megalkudtak azért, hogy működhessenek. A kialakult helyzet viszont most gyorsan megfordította a helyzetet, és már nem munkaerőhiány van, hanem munkanélküliség! Azaz 10 meghirdetett állásra lesz 60 jelentkező!

Annak, aki valóban termelni és dolgozni akar, és ezt be tudja bizonyítani, annak lesz helye. Az pedig, aki úgy gondolja, hogy neki azért van munkája, mert úgysem találnak mást, vagy ha megsértve érzi magát, akkor fogja, és másnap elmegy egy másik céghez dolgozni, az kérem szépen éhen fog halni!

Szóval kedves cégvezető barátaim, nyugodjatok meg, mert lehet, hogy most visszaesett a termelés, de a gazdaság helyre fog állni, és olyan emberekkel fogjátok tudni feltölteni a cégeteket, akik valóban előre viszik a dolgokat.

Akik a munkavállalói szektorhoz tartoztok, azoknak sincs ok az aggodalomra, hiszen a cégek termelő embereket fognak keresni, és ezekre fogják építeni a jövőt.

A semmirekellő emberek pedig végre megkapják a jól megérdemelt jutalmukat!

Az élet vagy így, vagy úgy, de igazságot szolgáltat!

Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban!
Gladiátor Bodnár Ákos